Sunday, 28 July 2013

19 Ramadhan

 Assalammualaikuum & Salam 1Malaysia

Hari ini 19 Ramadhan. Bermakna kita telah memasuki fasa 10 malam terakhir di bulan Ramadhan. 10 Malam terakhir ini merupakan malam yang dinanti oleh umat Islam kerana dalam 10 malam terakhir ini terdapat 1 malam yang sangat besar hikmahnya iaitu malam Lailatul Qadar. Hamba Allah yang ditakdirkan bertemu dengan malam ini merupakan hamba Allah terpilih.

Hal ini kerana Lailatul Qadar yang dinyatakan di dalam al-Quran sebagai, “lebih baik daripada seribu bulan”. Apa-apa ibadah yang dilakukan pada malam ini seperti membaca al-Quran, mengingati Allah, dan lain-lain adalah lebih baik daripada beribadah untuk 1000 bulan yang tidak mengandungi malam Qadar. Maka sama-sama lah kita berdoa agar kita dipertemukan dengan malam yang penuh bermakna ini.

Dalam menjalani ibadah berpuasa ini, saya yakin dan percaya kita pasti dihadapkan dengan dugaan yang menguji diri. Sebagai manusia biasa pastinya kita kadang kala lemah untuk menghadapi ujian Allah. Namun bulan Ramadhan ini merupakan bulan yang mendidik kita bertahan dengan segala ujian dan menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik dari sebelumnya.

Semoga juga Ramadhan ini penuh makna buat kita semua, menjadikan kita hamba yang lebih bertakwa. InsyaAllah.


No comments:

Post a Comment