Saturday, 24 August 2013

Pemilihan UMNO 2013

Pemilihan UMNO akan berlangsung pada Oktober 2013. Sebagai sebuah parti yang kukuh dan matang, prinsip demokrasi kekal menjadi akar yang setia menunjangi pertumbuhan pucuk-pucuk baru dalam pohon kepimpinan yang sedia ada. Disamping memperkasa pengalaman pemimpin yang sedia ada,ruang untuk pemimpin baru berkhidmat dan berjuang juga terbuka dengan adilnya.
Atas semangat ini, saya dengan rasa rendah hati  menawarkan diri bertanding untuk jawatan Exco Pergerakan Wanita UMNO Malaysia. Selepas bermuzakarah dan mempertimbang segala sudut pandang, keputusan ini di ambil atas rasa penuh tangungjawab dan kesediaan saya untuk terus memperjuangkan manhaj perjuangan parti.
Sebagai muka baru, saya berjanji untuk memenuhi ruang dan peluang ini dengan penuh amanah, dedikasi, setia serta bertanggungjawab terhadap Pergerakan Wanita UMNO khususnya dan UMNO secara amnya.
InsyaAllah, saya yakin dan percaya, atas izin Allah dengan laluan pengalaman  saya  dalam politik bermula sebagai ahli Pergerakan Puteri kepada Ketua Pergerkan Puteri UMNO Sabah kemudian Naib Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia sehinggalah Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia telah memberi saya keazaman untuk terus bersetia dan bersedia  dalam perjuangan parti. Seperti mana saya bermula dari bawah dalam Pergerakan Puteri, begitulah jua saya memilih jalan yang sama untuk  berkhidmat dari bawah sebagai Exco Pergerkan Wanita UMNO kerana apa yang penting pada saya adalah nilai istiqamah dalam perjuangan.
Sejujurnya keputusan ini juga saya ambil kerana tanggungjawab untuk saya meneruskan perjuangan yang sedia ada kepada parti, memperkukuhkan saf kepimpinan Wanita serta belajar meneroka jalan perjuangan yang lebih berdaya, kompeten serta berani selari dengan nama Pergerakan Wanita UMNO yang gah sebagai sayap kukuh parti.
     Untuk tujuan itu, saya menyokong kepimpinan Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil kerana percaya pada dinamisme kepimpinan beliau dalam membawa Pergerakan wanita UMNO sebagai sebuah sayap parti yang berani dan di hadapan dalam membela kebajikan serta perjuangan di segenap isu wanita. Saya bersedia untuk bersama saf kepimpinan Wanita berjuang menganjak nilai dan martabat wanita, menggerakkan transformasi yang proaktif dan pastinya yang lebih utama mendahulukan perjuangan menjadikan Parti keramat ini kekal relevan kepada perjuangan bangsa.
Sebagai pemimpin Pergerakan Puteri UMNO yang menawarkan diri bertanding dalam Pergerakan Wanita UMNO, saya melihat ini sebagai satu transisi semulajadi yang mampu memperkasa parti. Untuk setiap ahli Puteri yang telah melebihi had usia, maka secara automatik mereka akan diserap sebagai ahli Wanita dan saya percaya setiap seorang dari mereka bersedia untuk terus sedia, setia dan berkhidmat kepada parti. Inilah lambang keterbukaan dan kematangan UMNO sebagai sebuah parti yang sentiasa di hadapan dalam membina wasilah perjuangan membela wanita.
  Dalam roh dan semangat perjuangan ini juga, Pergerakan Wanita adalah umpama ibu kepada parti yang pastinya boleh menerima anak yang telah dewasa ke dalam Pergerakan Wanita untuk perlahan-lahan diajar dan dibentuk menjadi pejuang parti yang matang seperti mereka. Sebagai seorang anak, kesemua ahli Puteri yang berhijrah ke Wanita bersedia untuk belajar ‘resipi perjuangan dari air tangan ibu’ melalui jalan pengkongsian kudrat dan pengalaman.
    Jalinan yang baik antara Pergerakan Wanita UMNO dan Pergerkan Puteri UMNO yang sedia tersimpul erat kini akan menjadi tali pengikat perjuangan parti yang kekal bertaut dan tidak akan putus sampai bila-bila.
   Sekali lagi dengan rasa rendah hati serta dengan keizinan dari Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa, saya menawarkan khidmat bakti saya untuk bertanding dalam jawatan Exco Pergerakan Wanita UMNO Malaysia.

Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin

Wednesday, 21 August 2013

Assalammualaikum dan Salam 1Malaysia

Saya kira beberapa hari ini keadaan sedikit panas terutama rakyat Sabah dan Sarawak mengenai kenyataan saya semasa Taklimat Jalan Raya Pan Borneo pada 16 Ogos 2013 lalu berkenaan status 93 peratus jalan pan borneo di Sabah dan Sarawak telah siap. Berlaku sedikit kekeliruan atas kenyataan tersebut. Terdapat banyak pihak yang mempertikaikan status 93 peratus itu sendiri dan juga tentang jalan 4 & 6 lorong serta istilah ‘highway’.

Untuk makluman semua, Jalan Pan Borneo adalah jalan raya SEDIA ADA yang bermula dari Sematan Barat Sarawak dan melalui bandar-bandar utama seperti Lundu, Kuching, Serian, Sri Aman, Sarikei, Sibu, Bintulu, Miri, Limbang dan Lawas di Sarawak dengan melalui Negara Brunei  seterusnya menghubungkan Sindumin di sempadan Sabah Sarawak, Sipitang, Beufort, Kota Kinabalu, Ranau,Sandakan, Lahad Datu, Tawau, Kalabakan,Sapulut,Nabawan, Keningau dan berakhir di Kimanis di negeri Sabah. Jumlah panjang jalan raya ini ialah 2,239 KM tidak termasuk ‘missing link’ daripada Kalabakan – Serudong di sempadan Sabah / Kalimantan sepanjang 50 km.

Maka, daripada jumlah panjang 2,239 KM itu 2094 KM atau 93.5 peratus telah pun dinaiktaraf daripada jalan tanah atau jalan gravel ke tahap berturap. Kenyataan 93.5 peratus yang disebutkan tempoh hari adalah merujuk kepada kerja menaik taraf jalan-jalan sedia ada kepada jalan berturap.

Selain itu kenyataan tentang jalan 4 atau 6 lorong itu adalah merujuk kepada 248 KM atau 11.08 % telah pun dinaiktaraf ke ‘dual carriageway’ 4 lorong atau 6 lorong seperti jalan KK-Kepayan-Petagas (6 lorong), Jalan Kuching Airport – Jejambat di Bulatan Kenyalang (6 lorong), Jalan Kuching Serian (4 lorong),Jalan Petagas-Putatan-Lok Kawi (4 lorong dan sedang dinaiktaraf ke 6 lorong).

Kini, kerajaan sedang merancang untuk menaik taraf baki 1,991 KM Jalan Raya Pan Borneo ini ke tahap ‘dual carriageway’ 4 lorong atau 6 lorong secara berperingkat dalam tempoh 12 tahun hingga tahun 2025 dengan anggaran kos RM 22 billion.

Seperkara yang menjadi kekeliruan adalah soal istilah ‘highway’ yang diterjemah menjadi lebuhraya. Maka apabila istilah lebuhraya digunakan, persepsi masyarakat pastilah merujuk kepada lebuhraya seperti di Semenanjung. Hakikat sebenarnya, maksud ‘highway’ itu adalah merujuk kepada jalan utama. Dalam isu Pan Borneo istilah yang digunakan oleh Kementerian Kerja Raya adalah Jalan Raya Pan Borneo yang merujuk kepada jalan-jalan utama sedia ada tetapi dinaiktaraf.

Saya amat berharap pihak-pihak tertentu boleh merujuk perkara ini kepada pihak yang sepatutnya iaitu Kementerian Kerja Raya atau Jabatan Kerja Raya Sabah atau Sarawak, bukan membuat justifikasi sendiri.Pihak Kementerian Kerja Raya dan JKR Sabah dan Sarawak bersedia untuk memberi penjelasan mengenai maklumat yang tepat.

Rosnah ARS