Wednesday, 30 May 2012

Isu Pendedahan Raja Petra

Raja Petra
Pendedahan oleh Raja Petra mengenai dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah mengarahkan Badan Pencegah Rasuah (BPR), pada masa itu untuk tidak mengambil tindakan lanjut (NFA) terhadap Setiausaha Sulit beliau ketika itu, Azmin Ali berhubung siasatan kes kekayaan luar biasa yang dimiliki oleh Azmin dan isterinya Shamsidar adalah bukan satu pendedahan yang mengejutkan. Malah, pendedahan ini terus mencerminkan peribadi sebenar pemimpin pembangkang ini yang telah campur tangan dalam siasatan BPR tersebut yang mana pada masa itu mempunyai bukti-bukti yang cukup untuk menahan dan mendakwa Azmin atas kesalahan rasuah kerana mempunyai harta kekayaan yang luarbiasa walaupun hanya berpendapatan sebagai penjawat awam pada 17 tahun yang lalu. 

Pergerakan Puteri UMNO mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membuka siasatan atas pendedahan ini kerana ini juga melibatkan integriti Pegawai Kanan Badan Pencegah Rasuah pada masa itu yang telah bertindak di luar bidang kuasa sewaktu menutup kertas siasatan itu. Ini jelas bertentangan dengan apa yang dilaung-laungkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Azmin yang sentiasa mengecam kerajaan Barisan Nasional kini yang dikatakan penuh dengan amalan rasuah. Yang jelasnya, dakwaan yang didedahkan oleh Raja Petra ini wajar disiasat dan tindakan undang-undang boleh diambil terhadap pemimpin pembangkang dan pihak-pihak yang terlibat dalam dakwaan ini. 

Pergerakan Puteri UMNO juga ingin melihat penjelasan yang akan diberikan oleh pemimpin-pemimpin lain dalam PKR seperi Zuraida, Nurul Izzah dan juga Srikandi PKR berhubung dengan dakwaan ini. Adakah mereka akan juga meminta supaya kes ini disiasat atau ada "double standard" dalam parti pembangkang ini kerana dakwaan ini melibatkan pemimpin-pemimpin kanan dalam PKR. Jika benar dakwaan ini, pendedahan ini akan terus membuktikan kepincangan dan amalan rasuah yang berlaku di dalam kepimpinan tertinggi PKR yang kononya mengamalkan kepimpinan yang telus dan bersih. 

No comments:

Post a Comment